Przemysł kosmetyczny, spożywczy, chemiczny czy farmaceutyczny coraz częściej sięga po nowoczesne techniki produkcji. Jednym z nich jest homogenizacja, która pozwala połączyć ze sobą bardzo nietypowe substancje. Na skutek tego procesu powstaje spójna masa, która może być produktem końcowym lub może być przeznaczona do dalszej obróbki. Na rynku istnieje wiele rodzajów homogenizatorów, a jednym z najbardziej popularnych jest homogenizator ciśnieniowy.
Homogenizator ciśnieniowy – podstawowe informacje
Homogenizatory ciśnieniowe to nowoczesne urządzenia, które doskonale sprawdzają się w łączeniu produktów, które nie mieszają się w naturalnych warunkach. Ich działanie polega na rozdrobnieniu i ujednoliceniu cząstek fazy rozproszonej. W praktyce oznacza to, iż homogenizator ciśnieniowy w sposób mechaniczny obrabia substancje pod wysokim ciśnieniem, co powoduje, iż ich struktura zwiększa swoją stabilność.
Homogenizatory ciśnieniowe są wykorzystywane w bardzo wielu branżach przemysłowych. Jednak najczęściej są stosowane w produkcji żywności – zwłaszcza mleka, śmietany bądź jogurtów.